Holder landslaget varm

Å unngå varmetap for idrettsutøvere er blitt en viktig del av forberedelsene til konkurranser. Nå mener flere av verdens beste vintersportutøvere at hemmeligheten kan ligge i teknisk tøy som holder deg varm mellom hver omgang eller konkurranse.

– For meg ble klær med varme redningen da jeg skulle kjempe om medaljer i OL. – Marcus Kleveland

Marcus Kleveland er en av verdens beste slopestyle-kjørere, han uttalte til TV2 og Aftenposten at hans «hemmelige våpen» under forberedelsen til konkurransene i OL i Beijing, ble tekniske klær med varme. Han får støtte fra både trenerteam og andre kjørere på Freeski- og snowboardlandslaget, som alle brukte teknisk varmetøy utviklet i Trondheim.

–Når gradestokken viser under 20 minus, handler alt om å holde på varmen. Det er mye venting i min sport, og jeg sliter med at kalde forhold gjør kroppen mindre fleksibel. For meg ble klær med varme redningen da jeg skulle kjempe om medaljer i OL, sier en av verdens beste snowboardutøver Marcus Kleveland på det norske landslaget.

Tekniske klær med batteriteknologi i lommeformat, har de seneste årene vært med på å hjelpe mange idrettsutøvere til å holde seg varme. Store konkurranser gjør at det blir mye venting og ikke så mange muligheter til å holde seg i konstant bevegelse. To landslag som begge har tatt i bruk teknologien som ligger i varmetøyet til trønderbaserte Heat Experience, er hopp- og snowboardlandslaget.

Mons Røisland var en av utøverne som god bruk for Heat Experience sin varmevest under OL. Photo: Norges Snowboardforbund 

De andre nasjonene var misunnelig på utøverne våre når de stod på toppen, så det har helt klart vært et pre for prestasjonene til utøverne, forteller trener for snowboardlandslaget, Per Iver Grimsrud. 

Hold hodet kaldt og kroppen varm

–Vi så allerede for en del år tilbake behovet for denne type tøy. Jeg har en bror som har vært på hopplandslaget i mange år, og han klaget stadig på at det å holde seg god og varm var et problem, særlig mellom omgangene, sier produktdesigner i Heat Experience, Rasmus Fannemel.

–Det hjalp veldig når utøverne var i Calgary og kjørte konkurranser i -30. De andre nasjonene hadde vært misunnelige på dem når de stod på toppen, så det har helt klart vært et pre for prestasjonene til utøverne, forteller trener for snowboardlandslaget, Per Iver Grimsrud. 

–Hender, føtter og overkropp er kilder til varmetap, og de fleste som driver med vinteridrett kler seg i så tynt og lite som mulig så lenge selve konkurransen pågår. Derfor er det viktig at når de stiller til start, så skal kroppen være gjennomvarm, sier Fannemel.

Rasmus Fannemel, Produktdesigner i Heat Experience.

// Produkter brukt av landslagene:

1499 kr
–33%
OUTLET!
Out of stock
999 kr
699 kr
–33%
OUTLET!
999 kr

Trekker veksler på erfaringen til proffbrukerne

Teknisk avanserte varmeklær har vært hovedfokus for de tre gründerne i Heat Experience siden oppstarten i 2016. Tre friluftinteresserte unge menn med base i Trondheim, og som kunne alt om å oppholde seg utendørs i drittvær. Det handlet om å tenke nytt. Man behøver ikke å fryse, og klærne de skulle produsere skulle i tillegg se bra ut og være optimalisert for fremtidens værforhold. Dette ble målet for de tre, og i dag har de fått mange gode ambassadører med på laget sitt. Siden oppstarten har de skaffet seg et ekspertpanel på 1200 brukere som er med på å gi innspill til hvordan kolleksjonen skal se ut og hva som kan forbedres.

Photo: Ola Matsson

–Det er viktig for oss å presisere at våre klær er norskutviklet, av oss og våre krevende brukere. Vi er nøye i alle ledd gjennom hele prosessen fra en ide om et plagg blir diskutert og bestemt utviklet, til vi lar vårt ekspertpanel av testere ta det med seg ut i naturen, sier Fannemel.

–At vi trekker veksler på erfaringene til proffbrukerne er bare med på å understreke at vi snakker kvalitet i alle ledd. Varmeplaggene fra Heat Experience passer like godt om du er på vei opp på en fjelltopp, jakter, måker snø, følger barna til barnehagen, lufter hunden, eller kjører motorsykkel til jobb. Mange har til og med tatt de i bruk innendørs på de kaldeste dagene. Kanskje ikke så rart med strømprisene, og alle undersøkelsene som viser hvor mye du sparer på å senke innetemperaturen noen grader, sier Fannemel.